Gigekonomin

Gigekonomin är ett begrepp som idag inte har en allmängiltig definition. Begreppet innefattar människor som tar sig an kortare uppdrag, så kallade “gig”, istället för eller på sidan av en traditionell anställning. Detta drivs på av digitaliseringen som genom digitala marknadsplatser idag gör det lättare att matcha tillfällig arbetskraft med den som behöver den. När de behöver den.

Ett gig beskriver ett enskilt projekt eller en uppgift där en arbetsgivare och arbetssökande matchas ihop för ett kortare projekt eller uppgift, ofta via en digital marknadsplats, vid behov.

Gig som annonseras på plattformarna varierar från barnpassning och sophämtning till copywriting eller grafisk design men karaktäriseras oftast som enskilda uppgifter som kan göras vid behov, från både annonsör och giggare.

Respektive gigs tidsperiod varierar och det finns ingen fast ram för hur länge ett gig sträcker sig. Det som kännetecknar en giggare är snarare att personen har flera olika jobb, oftast via olika företag/plattformar. Med det sagt finns det inte heller en gräns för hur många gig man kan ha igång samtidigt.

Röster från gigekonomin

Vi samlar intervjuer och insikter om det senaste inom gigekonomin i Sverige. Redan nu kan du läsa några intervjuer med profiler kopplade till olika gigplattformar på den svenska marknaden.

 • Robin söderström sitter på en mur i San Sebastian. I bakgrunden ser man stranden.
  Intervju: Robin Söderström, WhereUAre - Robin Söderström är skaparen bakom WhereUare – en jobbplattform som riktar sig till digitala nomader/distansarbetare/giggare. Genom 500+ intervjuer har han fått ta del av en gemensam drivkraft, och det är att man som svensk arbetstagare vill känna sig fri och kunna testa på flera olika typer av uppdrag. Idag bedriver han sitt företag från San […]
 • Madeleine Söderman står tillsammans med kollega
  Intervju: Madeleine Söderman, bizzcoo - Madeleine Söderman är en av grundarna till bizzcoo som är en digital plattform som utvecklar affären för konsultföretag och frilansande konsulter. På plattformen matchas konsultföretag och frilansande konsulter mot kunder, ges möjlighet att bygga nätverk med andra konsultbolag samt erbjuder verktyg för att minska administration och kostnader. Beskriv kortfattat vem du är. Jag och min […]
 • Manuel De Verdier från Brainville
  Intervju: Manuel de Verdier, Brainville - När Manuel De Verdier arbetade som systemutvecklare fick han ansvaret och uppdraget av att ta fram ett systemstöd för en enskild konsultmäklare. Då insåg han hur svårt det är för konsulter att upprätthålla CVn på flertalet webbplatser och biten med att sälja in sig själv som konsult överallt. Så för att göra det lättare att […]
 • Teamet bakom MatchingID och MazeID
  Intervju: Elin Hammarberg, MatchingID - Elin Hammarberg har sedan några år tillbaka varit involverad i tech-entreprenörskap med fokus på PR och kommunikation, bland annat på en av Europas bästa startuphubbar SUP46. Idag är hon medgrundare och CXO på bolaget MatchingID som ligger bakom matchningsplattformen MazeID – en plattform som inte bara fokuserar på vad för kompetenser du har, utan också […]
 • En porträttbild av Jonna Knibestöl från Testbirds
  Intervju: Jonna Knibestöl, Testbirds - Jonna Knibestöl jobbar på Testbirds som tillhandahåller en 'crowdtesting'-plattform.
 • Robin Szekely från Taskrunner sittandes tillsammans med en kollega.
  Intervju: Robin Szekely, Taskrunner - Robin Szekely är grundare av gigplattformen TaskRunner som tillhandahåller olika typer av handymen.
 • En porträttbild av Benny Grahn från Upgig
  Intervju: Benny Grahn, Upgig - Benny Grahn fokuserar på att skala upp gigplattformen Upgig som växt fram de senaste två åren.
 • Eija Kivirana visar upp Workpilots visitkort på en mässa
  Intervju: Eija Kivirana, Work pilots - Eija Kivirana är aktuell med företaget Work Pilots vars syfte är att förhindra arbetslöshet för unga.