Your address will show here +12 34 56 78
  • Text Hover

Gigekonomin

Gigekonomin är ett begrepp som idag inte har en allmängiltig definition. Begreppet innefattar människor som tar sig an kortare uppdrag, så kallade “gig”, istället för eller på sidan av en traditionell anställning. Detta drivs på av digitaliseringen som genom digitala marknadsplatser idag gör det lättare att matcha tillfällig arbetskraft med den som behöver den. När de behöver den.


Ett gig beskriver ett enskilt projekt eller en uppgift där en arbetsgivare och arbetssökande matchas ihop för ett kortare projekt eller uppgift, ofta via en digital marknadsplats, vid behov. 

Gig som annonseras på plattformarna varierar från barnpassning och sophämtning till copywriting eller grafisk design men karaktäriseras oftast som enskilda uppgifter som kan göras vid behov, från både annonsör och giggare.


Respektive gigs tidsperiod varierar och det finns ingen fast ram för hur länge ett gig sträcker sig. Det som kännetecknar en giggare är snarare att personen har flera olika jobb, oftast via olika företag/plattformar. Med det sagt finns det inte heller en gräns för hur många gig man kan ha igång samtidigt. 


Röster från gigekonomin

Vi samlar intervjuer och insikter om det senaste inom gigekonomin i Sverige. Redan nu kan du läsa några intervjuer med profiler kopplade till olika gigplattformar på den svenska marknaden.
Intervjuer

Intervju: Manuel de Verdier, Brainville

27/05/2019

När Manuel De Verdier arbetade som systemutvecklare fick han ansvaret och uppdraget av att ta fram ett systemstöd för en enskild konsultmäklare. Då in...

Intervjuer

Intervju: Elin Hammarberg, MatchingID

17/05/2019

Elin Hammarberg har sedan några år tillbaka varit involverad i tech-entreprenörskap med fokus på PR och kommunikation, bland annat på en av Europas bä...

Intervjuer

Intervju: Jonna Knibestöl, Testbirds

25/04/2019

Jonna Knibestöl jobbar på Testbirds som tillhandahåller en 'crowdtesting'-plattform.

Intervjuer

Intervju: Robin Szekely, Taskrunner

11/03/2019

Robin Szekely är grundare av gigplattformen TaskRunner som tillhandahåller olika typer av handymen.

Intervjuer

Intervju: Benny Grahn, Upgig

11/03/2019

Benny Grahn fokuserar på att skala upp gigplattformen Upgig som växt fram de senaste två åren.

Intervjuer

Intervju: Eija Kivirana, Work pilots

25/02/2019

Eija Kivirana är aktuell med företaget Work Pilots vars syfte är att förhindra arbetslöshet för unga.